سطح طبیعی ویتامین A در دوران بارداری (معرفی منابع غذایی)


بدن اغلب نیازهای ویتامین A خود را از طریق غذا تامین می کند و نیازی به مصرف مکمل های ویتامین A در دوران بارداری یا در شرایط عادی ندارید. توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد ویتامین A در دوران بارداری خطراتی را برای مادر و جنین به همراه دارد، بنابراین قبل از اقدام به بارداری از میزان ویتامین A در بدن خود آگاه باشید و از مصرف آن در دوران بارداری خودداری کنید. ویتامین A برای بارداری در انواع غذاها یافت می شود، به عنوان مثال:

  • گوشت
  • یک تخم مرغ
  • انواع کبد
  • شیر نر
  • پنیر
  • ماهی های چرب مانند تن
  • انواع میوه ها
  • سبزیجات

چرا مصرف ویتامین A در دوران بارداری مهم است؟

برخلاف تصور بسیاری از افراد، مصرف ویتامین A به پیشگیری از مرگ مادر، نوزادان، تولد نوزادان مرده، زایمان زودرس، نوزادان کم وزن یا کم خونی پس از تولد کمک نمی کند، بلکه تنها می تواند احتمال ابتلا به کم خونی مادر را کاهش دهد. یا جلوگیری از شب کوری در مادر؛ اما اگر بخواهیم در مورد اهمیت ویتامین A در دوران بارداری صحبت کنیم، باید توجه داشت که مصرف مقدار مناسب ویتامین A در دوران بارداری توسط مادر، هم برای او و هم برای جنین فوایدی به همراه خواهد داشت. از جمله فواید مصرف ویتامین A در دوران بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • به تشکیل اندام هایی مانند قلب، سیستم تنفسی، کلیه ها، چشم ها، استخوان ها، گردش خون، سیستم عصبی مرکزی در بدن نوزاد کمک می کند.
  • به ترمیم و ترمیم بافت های آسیب دیده بدن مادر پس از زایمان کمک می کند
  • به مبارزه با عفونت های احتمالی کمک کنید
  • کمک به بینایی بهتر
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • از متابولیسم چربی در بدن پشتیبانی می کند
  • از سلامت پوست و مو حمایت می کند
  • رشد سلولی
  • خاصیت آنتی اکسیدانی
  • و…

در دوران بارداری چه مقدار ویتامین A مصرف کنیم؟

در ابتدا این یک پیام مهم و ضروری به خاطر داشته باشید که نیازهای بدن مادر در دوران بارداری با توجه به سن، وزن، سلامت جسمی و روحی، شرایط زندگی، تعداد فرزندان باردار، زایمان های قبلی، وضعیت نوزاد، ماه و هفته بارداری و بسیاری شرایط دیگر متفاوت است. تجویز یک نسخه برای همه افراد ممکن نیست. پس در نظر داشته باشید که اطلاعات ارائه شده صرفا جهت اطلاع شما می باشد و باید در مورد میزان مصرف ویتامین A در دوران بارداری با پزشک خود مشورت نمایید.

به طور کلی، مادران باردار زیر 19 سال باید روزانه 750 میکروگرم RAE، مادران بالای 19 سال باید روزانه 770 میکروگرم RAE، مادران شیرده زیر 19 سال باید 1200 میکروگرم و مادران شیرده بالای 19 سال نیز باید 1300 میکروگرم ویتامین A برای بارداری دریافت کنند.

نکته: RAE به اختصار معادل فعالیت رتینول است و به عنوان واحد اندازه گیری ویتامین A شناخته می شود و به منبع و قدرت ویتامین A مربوط می شود. بنابراین، هر میکروگرم رتینول معادل یک میکروگرم RAE است، اما هر 12 میکروگرم بتاکاروتن یا 24 گرم آلفاکاروتن معادل یک میکروگرم RAE است، زیرا بتاکاروتن و آلفاکاروتن ها پیش ساز ویتامین A هستند و باید قبل از جذب و استفاده در بدن به رتینول تبدیل شود.

مصرف بیش از حد ویتامین A در دوران بارداری چه خطراتی دارد؟

مصرف بیش از حد هر چیزی می تواند مضر باشد. مصرف طبیعی بیش از حد ویتامین A توسط افراد مختلف نیز با مضرات مختلفی همراه است. میزان ویتامین A مورد نیاز هر موجود زنده متفاوت است و همانطور که در قسمت قبل ذکر شد به عوامل زیادی بستگی دارد. طبق اندازه گیری های استاندارد، مقدار تقریبی ویتامین A مورد نیاز هر فرد در سنین مختلف عبارت است از:

  • کودکان زیر 3 سال: 600 میکروگرم در روز
  • کودکان 4 تا 8 سال: 900 میکروگرم در روز
  • افراد 9 تا 13 سال: 1700 میکروگرم در روز
  • افراد 14 تا 18 سال: 2800 میکروگرم در روز
  • افرا بالای 19 سال: 3000 میکروگرم در روز

اگر افراد ویتامین A بیشتری از طریق غذا یا مکمل‌ها دریافت کنند، دچار مسمومیت با ویتامین A می‌شوند که هیپرویتامینوز A نیز نامیده می‌شود. علائم مسمومیت با ویتامین A در دوران بارداری عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • سرگیجه
  • سردرد قوی
  • گرفتگی عضلات
  • تاری دید
  • خستگی مزمن
  • کاهش وزن به جای افزایش وزن در دوران بارداری

علاوه بر این، مصرف بیش از حد ویتامین A در دوران بارداری نیز برای جنین مضراتی به همراه دارد که برخی از آنها عبارتند از:

  • افزایش خطر نقایص مادرزادی
  • افزایش خطر مشکلات قلبی
  • افزایش خطر مشکلات نخاعی
  • جلوگیری از رشد عروق خونی جنین
  • شکاف کام
  • میکروسفالی یا سر کوچک نوزاد نسبت به بدن
  • هیدروسفالی یا آب روی مغز
  • تولید گلبول های سفید مختل شده و در نتیجه سیستم ایمنی بدن دچار نقص می شود

کدام غذاها حاوی ویتامین A هستند؟

ویتامین A به طور کلی به دو شکل وجود دارد:

1- ویتامین A یا رتینول از پیش ساخته شده

رتینول یا ویتامین A از پیش ساخته شده مستقیماً توسط بدن جذب و استفاده می شود و منابع اولیه آن محصولات حیوانی، غذاهای غنی شده و مکمل ها هستند. برخی از غذاهای حاوی رتینول عبارتند از:

  • گوشت
  • جگر مرغ، گاو، گوسفند و سایر پرندگان
  • ماهی های روغنی مانند شاه ماهی و تن
  • محصولات لبنی مانند شیر و پنیر
  • یک تخم مرغ

نکته: از آنجایی که رتینول مستقیماً توسط بدن جذب می شود و نیازی به تغییر ندارد، مقدار زیادی ویتامین A در اختیار بدن قرار می دهد. بنابراین در دوران بارداری مراقب غذاهای حاوی رتینول باشید تا بیش از نیاز بدنتان مصرف نکنید.

2- پروویتامین A کاروتنوئیدها یا پیش سازهای ویتامین A

پروویتامین A کاروتنوئیدها اغلب در میوه ها و سبزیجات یافت می شوند و قبل از جذب و مصرف باید به رتینول تبدیل شوند. در مجموع، تقریباً 60 مدل از پیش سازهای ویتامین A وجود دارد، اما رایج ترین آنها بتاکاروتن ها هستند. و همانطور که در قسمت های قبلی ذکر شد، 12 واحد بتاکاروتن به 1 واحد رتینول تبدیل شده و توسط بدن استفاده می شود، بنابراین به طور طبیعی ویتامین A کمتری به بدن می رساند.

به همین دلیل مصرف آنها در دوران بارداری مشکلی ندارد و شایان ذکر است که مادران گیاهخوار ممکن است در دریافت مقدار طبیعی ویتامین A دچار مشکل شوند و باید سطح ویتامین A خود را در دوران بارداری و در صورت لزوم تحت نظر پزشک متخصص بررسی کنند. . در دوران بارداری از مکمل های ویتامین A استفاده کنید. به طور کلی، پیش سازهای ویتامین A در بسیاری از غذاها یافت می شود که برخی از آنها عبارتند از:

  • اسکواش
  • هویج
  • سیب زمینی شیرین
  • فلفل قرمز
  • خربزه
  • زردآلو
  • انبه
  • کلم بروکلی
  • اسفناج
  • شلغم سبز
  • یک پرتقال
  • فلفل زرد، قرمز و نارنجی
  • کلم پیچ یا کلم پیچ
  • و…

علائم کمبود ویتامین A چیست؟

همانطور که مصرف بیش از حد ویتامین A معمولی عوارض زیادی دارد، کمبود آن نیز به طرق مختلف روی فرد تاثیر می گذارد. داشتن یک رژیم غذایی متعادل متشکل از انواع میوه ها، سبزیجات، گوشت، تخم مرغ و سایر مواد غذایی حاوی ویتامین A اغلب منجر به تعادل این ویتامین در بدن می شود، اما شرایط نامناسب اجتماعی و اقتصادی، بیماری های مختلف که منجر به محدودیت های غذایی می شود. رژیم‌های غذایی که برخی از غذاها را حذف می‌کنند، عواملی هستند که می‌توانند منجر به کمبود ویتامین A شوند، کمبود ویتامین A با شرایط و مشکلات خاصی همراه است که برخی از آنها عبارتند از:

  • خشکی پوست
  • خشکی چشم
  • مشکلات بینایی
  • ناباروری و مشکلات بارداری
  • رشد آهسته
  • عفونت به خصوص در گلو و قفسه سینه
  • آکنه و جوش
  • کاهش سرعت بهبود زخم ها و جراحات
  • و…

چه زمانی باید مکمل ویتامین A مصرف کرد؟

از آنجایی که عادات غذایی ایرانیان اغلب سرشار از انواع مواد غذایی حاوی ویتامین A است، به نظر می رسد بسیاری از افراد از نظر ورود این ویتامین به بدن خود مشکلی ندارند. اما همانطور که گفته شد افراد به دلایل مختلفی از جمله انواع رژیم غذایی، شرایط مختلف ناشی از بیماری یا جراحی، شرایط زندگی اجتماعی و اقتصادی و غیره ممکن است دچار کمبود ویتامین A شوند. با توجه به رژیم غذایی و سبک زندگی او، ممکن است استفاده از مکمل های ویتامین A توصیه شود.

به خاطر داشته باشید که مصرف زیاد و طولانی مکمل‌های ویتامین A نیز می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به بدن شما وارد کند، بنابراین حتی اگر مکمل‌های ویتامین A را طبق دستور پزشک مصرف می‌کنید، توصیه‌های وی را برای نظارت بر میزان ویتامین A و در بدن دنبال کنید. و آن را کاهش دهید در نتیجه بهبود به مقدار مصرف ویتامین A توجه کنید و پس از پایان دوره درمان مصرف ویتامین A را قطع کنید.

آخرین کلمه

سلامت جسمی و روانی شما برای گذراندن دوران بارداری بسیار مهم است، بنابراین به توصیه‌های غیرمجاز در مورد استفاده، عدم استفاده یا مقدار ویتامین A در دوران بارداری توجه نکنید و همیشه رژیم غذایی و مکمل‌های خود را زیر نظر پزشک متخصص نگه دارید.