11 علامتی که نشان دهنده عدم تمرکز در کودکان است


جلب توجه کودک و تلاش برای حفظ تمرکز کودکان کار ساده ای نیست و به نظر می رسد که بسیاری از والدین با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند.

در نگاه اول ممکن است نگران کننده به نظر برسد و در ذهن والدین این تصور شکل بگیرد که ممکن است فرزندشان مشکل حادی نداشته باشد در حالی که مشکل عدم تمرکز در کودکان بسیار شایع است و بسیاری از کودکان آن را تجربه می کنند.

در ادامه این مقاله توسط مگ عالیه در ادامه با مشکلات و نشانه های عدم تمرکز در کودکان آشنا می شویم و خواهیم دید که چگونه باید به فرزند دلبندمان برای حل این مشکل کمک کنیم.

مطالب (نمایش)

مشکل عدم تمرکز در کودکان چیست؟

اگر متوجه شدید که فرزند دلبندتان برای مدت طولانی درگیر تمرکز روی یک کار خاص، مانند تکمیل یک پازل یا تکمیل تکالیف است، توجه داشته باشید که ممکن است از مشکلات تمرکز رنج می برد.

این عدم تمرکز را می توان در کیفیت تحصیل و سایر فعالیت های او دید. اگر کودک شما تمرکز نداشته باشد، رفتار روزانه او موارد زیر را نشان می دهد. در واقع، اینها شایع ترین علائم عدم تمرکز در کودکان هستند:

  • خیلی راحت حواسش پرت می شود.
  • بی قرار است
  • او به راحتی همه چیز را از دست می دهد.
  • او نمی تواند وسایلش را مرتب نگه دارد.
  • من نمی توانم دستورالعمل ها را دنبال کنم.
  • او در کار مدرسه خوب عمل نمی کند.
  • بدخلق، تحریک پذیر یا پرخاشگر است.
  • او نمی تواند دوستانش را نگه دارد.
  • به نقطه ای از دور خیره می شود.
  • نمی توان یک رشته فکری خاص را دنبال کرد.
  • مدت زمان زیادی طول می کشد تا او یک کار خاص را انجام دهد.
  • احساس “احمقانه” می کند.
  • وقتی حرف میزنی گوش نمیده

عوامل ایجاد یا تشدید عدم تمرکز در کودکان چیست؟

عناصر زیر می توانند توضیح دهند که عدم تمرکز از کجا ناشی می شود:

1. دشواری کارها

اگر کارها یا کارهای کودک برای او سخت یا چالش برانگیز باشد، ناخودآگاه نمی تواند به خوبی روی آنها تمرکز کند. به عنوان والدین، می‌توانید کارهای بزرگ او را به کارهای کوچک‌تر تقسیم کنید تا انجام آن‌ها برای او آسان‌تر شود.

2. حواس پرتی

کودک ذاتاً کنجکاو است و دوست ندارد در یک مکان بماند و تمرکز کند. بنابراین تلویزیون، رادیو و اتفاقات بیرون از پنجره برای ذهن سرگردان او جذابیت بیشتری دارد و به راحتی حواس او را پرت می کند. برای حل این مشکل مطمئن شوید که اتاق کودک کاملاً عاری از عوامل حواس پرتی باشد.

3. جلب توجه والدین

بسیاری از رفتارهای منفی کودکان به منظور جلب توجه والدین انجام می شود. بنابراین به عنوان والدین به شما پیشنهاد می کنیم یک ساعت از روز را برای گذراندن وقت با فرزند دلبندتان در نظر بگیرید تا او از نظر شما کاملا مطمئن باشد.

4. رژیم غذایی نامناسب

خوردن نادرست و نخوردن صبحانه یکی از شایع ترین علل تمرکز ضعیف است. اطمینان حاصل کنید که کودک شما یک رژیم غذایی سالم دارد و تحت هیچ شرایطی صبحانه را حذف نمی کند.

5. بی خوابی

حل مشکل کم خوابی یکی از راه های افزایش تمرکز در کودکان است. برای اینکه کودک در بهترین حالت خود عمل کند، هر شب بین هشت تا دوازده ساعت بخوابد. زیرا کمبود خواب مستقیماً بر توانایی تمرکز کودک تأثیر می گذارد و باعث عدم تمرکز در کودکان می شود. اجازه ندهید فرزندتان شب ها تا دیروقت بیدار بماند. بهترین ساعات خواب کودک شما بسته به سن او از ساعت 7:30 به بعد است.

6. مشکلات شخصی

وقتی کودک با مسائل درونی دست و پنجه نرم می کند، توانایی او برای تمرکز به طور طبیعی به چالش کشیده می شود. به عنوان مثال، اگر مشکلی در خانه وجود داشته باشد، احتمالاً فرزند شما درگیر آن خواهد شد.

در این شرایط او توانایی تمرکز بر فعالیت خود را از دست می دهد. پس سعی کنید تا حد امکان مشکلات خانه را از او پنهان نگه دارید.

7. نداشتن انگیزه یا بی انگیزگی

کودکان نمی توانند مانند بزرگسالان با چیزهایی که دوست ندارند کنار بیایند. وقتی علاقه یا انگیزه ای برای تمرکز روی چیزی ندارند، روی چیزی تمرکز نمی کنند.

به عنوان والدین، باید بتوانید راهی برای حفظ انگیزه و علاقه فرزندتان به موضوع پیدا کنید. حتی اگر خودتان نمی توانید راهی پیدا کنید، با یک متخصص مشورت کنید.

8. شما ورزش نمی کنید

کودکی که به اندازه کافی ورزش نمی کند، تسلیم تنبلی و بی حالی می شود و تمرکز او کاهش می یابد. تلویزیون را خاموش کنید، تلفن همراه را زمین بگذارید و از صفحه کامپیوتر دور نگاه کنید. فرزندتان را بیرون ببرید، با هم بازی کنید و دوچرخه سواری کنید تا انرژی کودک هدر نرود.

9. اندوه و ناراحتی

وقتی ضایعه ای در خانواده رخ می دهد، مثلاً یکی از اعضای نزدیک خانواده را از دست می دهید یا اتفاق ناگواری رخ می دهد، تمرکز کودک تحت تأثیر قرار می گیرد.

در صورت نیاز با فرزندتان صحبت کنید یا از او مشاوره بگیرید. به فرزندتان کمک کنید تا از این دوران سخت عبور کند.

10. مشکلات سازمانی

اگر اتاق کودک یا کتاب درسی او همیشه نامرتب است، بدیهی است که او باید زمان بیشتری را صرف یافتن کتاب یا اشیا کند و این منجر به عدم تمرکز در کودکان می شود.

به فرزندتان کمک کنید تا کیف مدرسه اش را مرتب کند و هر روز تکالیفش را چک کند. فرزندتان را با نظم آشتی دهید و به او بیاموزید که منظم بودن در درازمدت به او کمک می کند.

11. اختلالات یادگیری

مشکلات یادگیری مانند ADD، نارساخوانی یا ADHD می تواند باعث عدم تمرکز کودکان شود. برای تشخیص دقیق این اختلالات با یک متخصص مشورت کنید و در صورت تایید این مشکلات، برای اقدامات بعدی از مشاور متخصص کمک بگیرید.

چگونه به حل مشکل عدم تمرکز در کودکان کمک کنیم؟

اگر فکر می کنید فرزندتان با مشکلات توجه دست و پنجه نرم می کند، به جای نگرانی، به یاد داشته باشید که بسیاری از کودکان با این مشکل مواجه هستند و راه های موثر بسیاری برای مقابله با آن وجود دارد.

در اینجا برخی از اقداماتی است که شما به عنوان والدین می توانید برای کمک به فرزندتان برای مقابله با مشکلات تمرکز انجام دهید:

  • با معلم فرزندتان صحبت کنید تا از مشکلات تمرکز فرزندتان در کلاس مطلع شوید.
  • با فرزندتان در مورد مشکلاتش صحبت کنید.
  • به متخصصی مراجعه کنید که بتواند تمرکز کودکان را آزمایش و بررسی کند.
  • برای جلب توجه کودکان و کمک به تمرکز، بازی ها و تمرین های تمرکز انجام دهید.
  • محیطی آرام و بدون حواس پرتی را برای فعالیت های مهم مانند تکالیف آماده کنید.
  • به فرزندان خود غذا و سبزیجات سالم بدهید.
  • کودک را به چرت زدن و استراحت دعوت کنید.
  • کارهای بزرگ را به کارهای کوچکتر تقسیم کنید.
  • روش یادگیری فرزندتان (بصری، شنیداری، حرکتی) را بشناسید.
  • برای او اهداف کوتاه مدت تعیین کنید.
  • یک سیستم پاداش را در نظر بگیرید و هر بار که کودک تمرکز کرد و تکالیف را کامل کرد به او پاداش دهید.
  • بگذارید مدتی از بین برود.
  • از او بخواهید نفس عمیقی بکشد.
  • هر بار فقط یک وظیفه به او بدهید.
  • زمان و مکان انجام وظایف خود را به وضوح مشخص می کند.

آخرین کلمه

در این مقاله به مشکل عدم تمرکز در کودکان، علائم این بیماری و راه های مقابله با آن پرداختیم. می دانیم که تمرکز درست مانند ماهیچه ای است که برای تقویت آن نیاز به ورزش منظم و روتین دارد.

البته نکته ورزش لزوما ورزش بدنی نیست، بلکه رعایت نکاتی است که دست به دست هم داده و زمینه تمرکز کودکان را فراهم می کند.

برخی از کودکان با قدرت تمرکز قوی‌تری به دنیا می‌آیند، اما همه آنها می‌توانند استراتژی‌هایی را بیاموزند و در تمرین‌هایی شرکت کنند که قدرت توجه و تمرکز آنها را توسعه می‌دهد و هر روز آنها را قوی‌تر می‌کند.

به یاد داشته باشید که توانایی تمرکز و حفظ توجه برای یادگیری و رشد کودکان ضروری است. مهارتی که در نهایت منجر به اعتماد به نفس و عزت نفس مثبت در فرزند دلبندتان می شود.

سوالات متداول

چه عواملی باعث عدم تمرکز در کودکان می شود؟

چیزهایی مانند کارهای دشوار، حواس پرتی، تلاش برای جلب توجه والدین، رژیم غذایی نامناسب، کم خوابی، مشکلات شخصی، عدم انگیزه یا علاقه، ورزش نکردن، غمگینی و اختلالات یادگیری.

آیا می توانیم ADHD را در کودکان درمان کنیم؟

بله، این یکی از مشکلاتی است که شما به عنوان والدین می توانید در خانه با اجرای راهکارهایی خاص و رعایت نکات ذکر شده در این مقاله بر آن غلبه کنید.

علائم عدم تمرکز در کودکان چیست؟

حواس پرتی، بی قراری، از دست دادن وسایل، بی نظمی، بدخلقی، تحریک پذیری، پرخاشگری، خیره شدن به دوردست، گوش ندادن به دیگران و غیره. مهمترین علائم عدم تمرکز در کودکان است.