3 تکنیک طلایی در چیدمان انتخاب رشته کنکور • مجله تصویر زندگی


بدون شک انتخاب رشته از حساس‌ترین مقاطع زندگی دانش‌آموزان و داوطلبان کنکور است. تمام تلاش‌ها و زحمات شرکت‌کنندگان کنکور، در کارنامه آن‌ها خلاصه شده و نتیجه نهایی آن در زمان انتخاب رشته، سرنوشت دانش‌آموز را رقم می‌زند.

انتخاب رشته کنکور با روش‌های مختلفی انجام می‌گیرد و بسته به نوع شخصیت هر داوطلب راه‌های متفاوتی را می‌توان در پیش گرفت، اما تمامی دانش‌آموزان و داوطلبان سال‌های گذشته کنکور سراسری اتفاق‌نظر دارند که همراهی یک مشاور خبره در این زمینه برگ برنده آن‌ها در کارزار انتخاب رشته بوده است.

چه در صورت انتخاب رشته با همراهی مشاور و چه به‌صورت مستقل و با تحقیق و راهنمایی آشنایان، تکنیک‌ها و روش‌هایی وجود دارد که با به‌کاربستن آن‌ها می‌توانید شانس قبولی خود را در رشته موردعلاقه خود افزایش دهید. در ادامه به بررسی ۳ تکنیک طلایی در چیدمان انتخاب رشته کنکور خواهیم پرداخت.

تکنیک اول: تکنیک چیدمان الماس انتخاب رشته

در طول سال‌های گذشته تکنیک‌های بسیاری با نام‌های متفاوت هدف تبلیغات قرار گرفته و نتایج تلخ و شیرینی را در پی داشتند. یکی از این تکنیک‌ها چیدمان الماس نام دارد که نسبت قابل قبولی از مراجعان خود را دست پر  و با رضایت کامل به دانشگاه و رشته موردعلاقه فرستاده است.

استفاده از تکنیک چیدمان الماس برای آگاهی از نحوه انتخاب رشته کنکور سراسری نیازمند تجربه و شناخت دقیق از کد رشته محل‌ها است و عموماً برای اجرای آن نیاز به راهنمایی یک مشاور و گاهی چند جلسه پی‌درپی وجود دارد.

در این تکنیک معدل سال دوازدهم، رتبه شخص در کنکور سراسری، تراز و معدل کنکور و… مورد بررسی قرار گرفته و باتوجه‌به پایگاه داده‌هایی که نزد مشاور در دسترس است تمامی گزینه‌های موجود روی میز قرار می‌گیرند!

در این مرحله احتمالاً شما پیش روی رشته‌ها و موقعیت‌های بسیار متنوع و سردرگم کننده قرار می‌گیرید که با کمک مشاور و یا اساتید انتخاب رشته باید آن‌ها را مورد پایش قرار داده و شروع به چیدن آن‌ها در دسته‌بندی‌هایی بر اساس شانس قبولی به ترتیب خوش‌بینانه، منطقی و بدبینانه (مطمئن از قبولی) قرار دهید.

در پایان از هرکدام از دسته‌بندی‌های انجام‌گرفته به بهترین شکل انتخاب‌های شما اولویت‌بندی شده و در نهایت شما به ۱۵۰ کد رشته محل خواهید رسید که در خوش‌بینانه‌ترین حالت در یکی از رشته‌های اولویت بالا و در بدترین حالت در یکی از رشته‌های اولویت‌های پایین‌تر قبول می‌شوید. نکته مهم اینجاست که این تکنیک با روش‌هایی که در ادامه به آن اشاره می‌شود به حداکثر بازدهی خود می‌رسد و بهترین نتیجه را برای شما رقم می‌زند.

تکنیک دوم: تحلیل توانمندی‌ها، علایق و روان‌شناسی انتخاب رشته

یکی دیگر از تکنیک‌های برتر برای چیدمان در انتخاب رشته، تحلیل دقیق توانمندی‌ها و علایق شخصی است. در این مرحله، فرد باید با خود و مشاور خود صادقانه صحبت کند. از مهم‌ترین نکات یک انتخاب رشته خوب اهمیت‌دادن به علایق و درنظرداشتن استعداد‌ها و توانایی‌های داوطلب می‌باشد. چرا که داوطلب قرار است زندگی و آینده خود را بر پایه این انتخاب بنا کند و نه خانواده یا مشاور وی.

این توانمندی‌ها می‌تواند شامل مهارت‌های تحصیلی، تجربیات کاری، توانایی‌های ارتباطی، مهارت‌های رفتاری و همچنین استعدادهای خاص در زمینه‌های مختلف باشد. در این مرحله، می‌توان از تست‌ها و پرسش‌نامه‌های مرتبط با انتخاب رشته و شغل استفاده کرد تا توانمندی‌ها و علایق بهتر شناخته شوند.

استعداد و توانایی‌های خود را به‌هیچ‌عنوان دست‌کم نگیرید. بسیاری از دانش‌آموزان، برتری‌های خود را عادی‌انگاری می‌کنند و همین موضوع باعث هدررفتن استعدادهای ذاتی و یا اکتسابی آن‌ها می‌شود. می‌توانید رشته‌هایی که حس می‌کنید در آن‌ها استعداد ندارید را حذف کنید و از طرفی رشته‌هایی که باتوجه‌به آزمون‌های شخصیتی و شغلی، قابلیت پیشرفت خوبی در آن‌ها دارید را در اولویت‌بندی خود لحاظ کنید.

همان‌طور که اشاره شد در مشاوره انتخاب رشته، پس از شناخت دقیق توانمندی‌ها، لازم است علایق فرد نیز مورد بررسی قرار گیرد. عدم علاقه شخص به رشته دانشگاهی می‌تواند مثل آفت آینده تحصیلی و حتی شغلی شخص را از بین ببرد. بسیاری از شکست‌های تحصیلی، انصراف از دانشگاه، افت‌های شدید تحصیلی دانش‌آموزان برتر در دانشگاه و… به همین دلیل رخ می‌دهند. در نتیجه عدم تمایل شما به یک‌رشته باید منجر به حذف آن گزینه از اولویت‌بندی‌های انتخاب رشته شما شود.

تکنیک سوم: استفاده هوشمندانه از قوانین و تبصره‌های انتخاب رشته

کنکور سراسری فرصتی است که باید برای تمام داوطلبان، به‌صورت عادلانه در دسترس باشد و قوانین آن موجب شود تا نابرابری در این اتفاق حساس به‌هیچ‌عنوان رخ ندهد. از همین رو دفترچه انتخاب رشته و امر پذیرش دانشگاه‌ها با قوانین و تبصره‌های بسیاری رو‌به‌رو است.

بسیاری از داوطلبان از این قوانین بی‌خبر هستند و یا سهل‌انگارانه از آن می‌گذرند. همین عدم وجود اطلاعات کافی منجر می‌شود تا بسیاری از شرکت‌کنندگان به حق واقعی خود چه در ثبت نام دانشگاه آزاد و چه در دانشگاه‌های سراسری نرسند و در مقطع انتخاب رشته با بی‌توجهی به این قوانین، موقعیت واقعی خود را دست‌کم بگیرند.

مطالعه کامل دفترچه قوانین انتخاب رشته، بررسی چگونگی انتخاب رشته هم‌رتبه‌ای‌های شما در سال‌های گذشته، توجه ویژه به قوانین سهمیه‌ها و مناطق مختلف، شرایط بومی گزینی و… می‌تواند شرایط انتخاب رشته را به‌کلی برای شما تغییر دهند. پس بهتر است دست‌به‌کار شوید و مطالعه جز به جز این دفترچه را همین حالا شروع کنید.

البته مطمئناً مشاور شما از بسیاری از این قوانین مطلع است و با در هم آمیختن آن‌ها باتجربه‌هایش می‌تواند سرنوشت شما را دگرگون کرده و موجب شود با دفاع از حقوق خود بهترین انتخاب رشته ممکن را انجام دهید.

سؤالات متداول در خصوص تکنیک‌های چیدمان انتخاب رشته کنکور سراسری

 برای انتخاب رشته در کنکور سراسری نیاز به مشاوره وجود دارد؟

تجربه را تجربه‌کردن خطا است. قطعاً بدون حضور مشاور نیز امکان انتخاب رشته وجود دارد اما باید توجه داشته باشید که انتخاب رشته اشتباه و ناشیانه می‌تواند تمام ۱۲ ساله دوران تحصیل شما را از بین ببرد. در نتیجه برای استفاده از تمام ظرفیت‌های خود و کسب بهترین نتیجه و قبولی در بهترین دانشگاه ممکن برای شما، انتخاب و همراهی با یک مشاور حرفه‌ای توصیه می‌شود.

چه تکنیک‌هایی برای انتخاب رشته وجود دارد؟

تکنیک‌های بسیاری نظیر تکنیک چیدمان الماس، تحلیل استعداد و علاقه، استفاده از قوانین، تکنیک تکمیل ظرفیت، تکنیک تغییر صندلی و… وجود دارد. اما ۳ تکنیکی که در مقاله عنوان شد بیشترین کارایی را دارا هستند و مکمل یکدیگرند.

خلاصه مطلب

انتخاب رشته کنکور یکی از تصمیمات مهم و تأثیرگذار در زندگی افراد است. این تصمیم می‌تواند مسیر آیندهٔ شغلی و تحصیلی فرد را تحت‌تأثیر قرار دهد. انتخاب رشته‌ای که به توانمندی‌ها، علایق و اهداف شخصی فرد بیشترین تناسب را داشته باشد، می‌تواند راهی بهتر و پایدارتر به‌سوی موفقیت بسازد.

در این مقاله، به بررسی سه تکنیک برتر چیدمان در انتخاب رشته پرداخته شد که می‌تواند به افراد کمک کند تا تصمیمات بهتری را در این زمینه بگیرند و اولویت‌بندی انتخاب رشته خود را با کمک مشاور خود به بهترین نحو انجام دهند. این سه تکنیک هم به‌صورت مجزا و هم به‌صورت هم‌زمان می‌توانند در انتخاب رشته شما اعمال شوند.