hct در آزمایش خون چیست؟ تفسیر آزمایش هماتوکریت


هنگامی که با علائم کم خونی مانند خستگی، سردرد، سرگیجه و مشکل در تمرکز به پزشک مراجعه می کنید، پزشک آزمایش خون و اندازه گیری عوامل مختلف از جمله هماتوکریت (HCT) را تجویز می کند.

HCT در آزمایش خون می تواند کم خونی و بیماری های مرتبط با کاهش یا افزایش غیرطبیعی گلبول های قرمز خون (RBC) را تشخیص دهد و به پزشک در درمان مناسب آنها کمک کند.

در این مقاله مجله اینترنتی مگ عالیه ما در مورد اینکه آزمایش هماتوکریت چیست، چگونه انجام می شود و مقدار طبیعی آن چقدر است صحبت می کنیم. ما را تا پایان این مقاله دنبال کنید.

هماتوکریت در آزمایش خون چیست؟

هماتوکریت که به عنوان آزمایش حجم سلولی (PCV) نیز شناخته می شود، یک آزمایش خون ساده است که میزان گلبول های قرمز خون را اندازه گیری می کند و نتیجه را به صورت درصدی از گلبول های قرمز در حجم کل خون بیان می کند.

گلبول های قرمز سلول های بسیار مهمی هستند. زیرا اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کنند و به بافت های مختلف می رسانند.

کاهش یا افزایش گلبول های قرمز خون می تواند نشان دهنده بیماری باشد. با تعیین هماتوکریت می توان تشخیص داد که آیا گلبول های قرمز خون کافی برای حمل اکسیژن در خون وجود دارد یا خیر.

چرا آزمایش HCT (هماتوکریت) ضروری است؟

HCT در آزمایش خون پزشک را از بیماری هایی که در حال افزایش یا کاهش هستند مطلع می کند شمارش گلبول های قرمز خون (RBC). متصل هستند

پزشکان معمولا از این آزمایش برای بررسی کم خونی استفاده می کنند که باعث خستگی می شود. سردرد و او سرگیجه دارد. این آزمایش همچنین برای غربالگری پلی سیتمی ورا (PV) استفاده می شود.

PV یک اختلال خونی نادر است که طحال را بزرگ می کند و باعث خستگی و سردرد می شود.

اگر برای سرطان تحت درمان هستید، HCT یکی از چندین آزمایشی است که برای بررسی واکنش بدن شما به دارو و نظارت بر عوارض جانبی تجویز می شود.

چگونه برای آزمایش HCT یا هماتوکریت آماده شوم؟

برای آزمایش HCT نیازی به روزه گرفتن یا رعایت احتیاطات خاصی ندارید. برای انجام این آزمایش معمولا از داخل بازو یا پشت دست خون گرفته می شود.

در نوزادان و کودکان خردسال، تکنسین ممکن است یک سوراخ کوچک در پاشنه یا نوک انگشت پا ایجاد کند و خون را روی یک نوار تست جمع‌آوری کند.

آزمایش HCT یا هماتوکریت چگونه انجام می شود؟

ابتدا، تکنسین آزمایشگاه، ناحیه جمع‌آوری خون را که معمولاً داخل بازو است، تمیز می‌کند. سپس سوزن را وارد رگ می کند تا خون بگیرد. هنگامی که سوزن وارد رگ می شود، ممکن است احساس سوزش یا درد خفیفی داشته باشید. در نهایت، تکنسین چسب را روی محل خون گیری قرار می دهد.

اگر فکر می کنید ممکن است احساس سبکی سر یا سرگیجه داشته باشید، بهتر است در طول خون گیری دراز بکشید.

چه آزمایشاتی با تست HCT مرتبط است؟

HCT در آزمایش خون بخشی از آزمایش است شمارش کامل خون (آزمایش خون CBC) که می تواند تمام سلول های خونی از جمله گلبول های سفید، گلبول های قرمز و پلاکت ها را کمیت کند.

علاوه بر CBC، پزشک ممکن است آزمایش‌های دیگری را برای کمک به تشخیص دقیق‌تر توصیه کند، از جمله:

  • لکه خون: نمونه خون روی یک اسلاید پخش می شود و زیر میکروسکوپ بررسی می شود.
  • تعداد رتیکولوسیت: این آزمایش توانایی مغز استخوان در تولید گلبول های قرمز را نشان می دهد.
  • هستند: با اندازه گیری میزان آهن خون می توان کمبود آهن یا اضافه بار آن را تشخیص داد.
  • ویتامین B12 و فولات: اندازه گیری این دو ویتامین نشان می دهد که آیا بدن مواد مغذی کافی برای تولید سلول های خونی دارد یا خیر.

HCT طبیعی یا هماتوکریت چیست؟

عوامل زیادی وجود دارند که می توانند بر میزان HCT در آزمایش خون تأثیر بگذارند. از طرف دیگر، مقادیر طبیعی HCT می تواند از یک آزمایشگاه به آزمایشگاه دیگر متفاوت باشد. اما به طور کلی، سطوح طبیعی HCT در بزرگسالان و کودکان به شرح زیر تعریف می شود:
















سن هماتوکریت (HCT)
نوزادان (0 تا 3 روز) 45 تا 67 درصد
نوزادان (3 روز تا 1 هفته) 42 تا 66 درصد
نوزادان (1 تا 2 هفته) 39 تا 63 درصد
نوزادان (2 هفته تا 1 ماه) 31 تا 55 درصد
نوزادان (1 تا 2 ماهگی) 28 تا 42 درصد
نوزادان (2 تا 6 ماهگی) 29 تا 41 درصد
نوزادان (6 ماه تا 2 سال) 33 تا 39 درصد
کودکان (2 تا 6 سال) 34 تا 40 درصد
کودکان (6 تا 12 سال) 35 تا 45 درصد
زنان (بالای 12 سال) 36 تا 46 درصد
مردان (12 تا 18 سال) 37 تا 49 درصد
مردان (بالای 18 سال) 41 تا 53 درصد

نتایج آزمایش HCT می تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند اهدای خون، بارداری یا زندگی در ارتفاعات قرار گیرد. به همین دلیل، نتیجه آزمایش باید توسط پزشک تفسیر شود.

هماتوکریت بالا به چه معناست؟

علائم زیر نشان می دهد که هماتوکریت خون شما ممکن است به طور غیر طبیعی بالا باشد:

  • خستگی
  • کمبود هوا
  • پوست ملتهب
  • تعریق
  • سرگیجه
  • درد مفاصل
  • خارش
  • سردرد

سیگار کشیدن و زندگی در ارتفاعات باعث افزایش HCT در آزمایش خون می شود. علاوه بر این، افزایش هماتوکریت می تواند نشانه ای از بیماری های زیر باشد:

  • بیماری قلبی
  • کم آبی بدن
  • زخم یا ضخیم شدن ریه ها
  • پلی سیتمی ورا (PV) یا سایر اختلالات مغز استخوان
  • آپنه انسدادی خواب
  • مسمومیت با مونوکسید کربن
  • افزایش سطح تستوسترون

اگر پزشک فکر می کند که سطح هماتوکریت شما تحت تأثیر چیزی مانند کم آبی قرار گرفته است، ممکن است از شما بخواهد آزمایش را در زمان دیگری تکرار کنید.

هماتوکریت کم به چه معناست؟

علائم زیر نشان می دهد که احتمالاً هماتوکریت پایینی دارید و تعداد گلبول های قرمز در خون شما کاهش یافته است:

  • خستگی
  • کاهش تمرکز
  • کمبود هوا
  • سردرد
  • افزایش خونریزی در دوران قاعدگی
  • خلق و خوی بد

در دوران بارداری، هماتوکریت در خون کاهش می یابد. از جمله مشکلات و بیماری هایی که منجر به کاهش HCT در آزمایش خون می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از دست دادن خون در اثر ضربه های داخلی یا خارجی
  • لوسمی، لنفوم یا سایر انواع سرطان مغز استخوان
  • کم خونی
  • کمبود آهن یا ویتامین، از جمله فولات، B12 یا B6
  • آب اضافی در بدن
  • بیماری کلیوی
  • مشکلات تیروئید
  • آسیب مغز استخوان به دلیل شیمی درمانی یا قرار گرفتن در معرض سموم
  • تخریب گلبول های قرمز توسط سیستم ایمنی

هماتوکریت پایین به این معنی نیست که شما یکی از بیماری های فوق را دارید. پزشک شما با بررسی سابقه پزشکی شما و استفاده از سایر روش های تشخیصی علت HCT پایین در آزمایش خون را تعیین می کند.

با سطوح غیر طبیعی HCT در آزمایش خون چه باید کرد؟

هنگامی که آزمایش هماتوکریت انجام دادید و متوجه شدید که HCT بالاتر یا کمتر از حد طبیعی است، قدم بعدی این است که بفهمید چه چیزی باعث ایجاد مشکل شده است. درمان به علت افزایش یا کاهش هماتوکریت و میزان ناهنجاری بستگی دارد.

اگر نتایج آزمایش نشان دهنده مشکل مغز استخوان باشد، نمونه ای از مغز استخوان شما برای بررسی لنفوم یا سایر بیماری های مشابه گرفته می شود.

معمولاً وقتی سطح هماتوکریت خون بالاتر یا کمتر از حد طبیعی است، پزشک اندازه گیری سطح HCT را حداقل یک بار در سال توصیه می کند.

چگونه هماتوکریت بالا را درمان کنیم؟

برخی تغییرات سبک زندگی، مانند ترک سیگار و نوشیدن مایعات کافی، می تواند به کاهش تعداد گلبول های قرمز خون شما کمک کند. هیدراته ماندن و جلوگیری از کم آبی بدن بسیار مهم است. زیرا مایعات از افزایش بیش از حد غلظت در خون جلوگیری می کنند.

علاوه بر تغییر شیوه زندگی، پزشک ممکن است دارو تجویز کند. از آنجایی که افزایش تعداد گلبول های قرمز خطر لخته شدن خون را افزایش می دهد، برای درمان این مشکل از داروهای ضد انعقاد مانند آسپرین استفاده می شود.

سایر داروهایی که پزشکان برای درمان سطوح بالای هماتوکریت تجویز می کنند، بر کنترل بیماری تمرکز دارند که باعث تولید بیش از حد گلبول های قرمز خون می شود.

فلبوتومی روش دیگری است که برخی افراد برای درمان هماتوکریت بالا از آن استفاده می کنند. در فلبوتومی خون از سیاهرگ ها گرفته می شود تا غلظت آن در خون کاهش یابد.

راهکارهای درمانی هماتوکریت کم چیست؟

اگر هماتوکریت و تعداد گلبول های قرمز خون بسیار پایین باشد، ممکن است نیاز به دریافت آهن وریدی یا تزریق خون داشته باشید. اگر بیماری زمینه ای باعث کاهش تولید گلبول های قرمز شده باشد، پزشک دارویی برای افزایش تولید این سلول ها تجویز می کند.

تغییرات سبک زندگی همچنین می تواند به افزایش تعداد گلبول های قرمز خون شما کمک کند. خوردن انواع غذاهای تازه و سالم حاوی آهن، ویتامین B12 و فولات در پیشگیری و درمان کم خونی نقش دارد. این مواد مغذی را می توان به عنوان مکمل نیز مصرف کرد.

آخرین کلمه

تست HCT یکی از سریع ترین و آسان ترین آزمایش هایی است که می تواند تصویر کاملی از سلامت شما به پزشک ارائه دهد.

اگر با مشکلاتی مانند سردرد یا خستگی مواجه هستید، بهتر است آزمایش خون برای اندازه گیری سطح هماتوکریت و سایر سلول های خونی انجام دهید.

منشاء این علائم می تواند از کم خونی تا بیماری های جدی که نیاز به درمان فوری دارند متغیر باشد. در هر دو مورد آزمایش خون می تواند به تشخیص به موقع بیماری و درمان آن کمک کند.

سوالات متداول

عوارض آزمایش هماتوکریت چیست؟

هماتوکریت یک آزمایش بی ضرر و بسیار ایمن است. با این حال، در موارد نادر، گرفتن خون می تواند باعث ضعف، خونریزی بیش از حد، هماتوم (جمع آوری خون در خارج از رگ های خونی) یا عفونت شود.

چه بیماری هایی با کاهش HCT در آزمایش خون مرتبط هستند؟

کاهش هماتوکریت ممکن است نشانه ای از خونریزی، سرطان خون، کمبود مواد مغذی (آهن، فولات، ویتامین B6 و ویتامین B12)، هیدراتاسیون، بیماری کلیوی یا بیماری تیروئید باشد.

چه بیماری هایی باعث افزایش هماتوکریت می شوند؟

بیماری قلبی، بیماری مغز استخوان، آپنه انسدادی خواب، افزایش تستوسترون و مسمومیت با مونوکسید کربن می تواند HCT را افزایش دهد. کم آبی بدن و سیگار کشیدن از دیگر دلایل افزایش هماتوکریت است.

چگونه هماتوکریت بالا یا پایین را درمان کنیم؟

تغییر سبک زندگی، ترک سیگار و رژیم غذایی سالم می تواند به درمان گلبول های قرمز خون کمک کند. اگر تولید بیش از حد این سلول ها نشان دهنده پلی سیتمی ورا باشد، پزشک شما دارو تجویز می کند.
اگر کمبود مواد مغذی علت کاهش هماتوکریت باشد، با تغییر رژیم غذایی و مصرف مکمل ها می توان این مشکل را درمان کرد. درمان دارویی در افرادی که بیماری های زمینه ای آنها HCT را کاهش داده است ضروری است.